Verzorging - Nederlandse Landseer ECT Vereniging

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verzorging

De Landseer
De verzorging van de Landseer ECT

De wekelijkse kambeurt

Een goede (vacht)verzorging van uw Landseer is van groot belang. Het is dan ook zaak dat de hond de wekelijkse verzorging als prettig ervaart. Om dit te bereiken kunt u hier spelenderwijs al in de puppytijd mee beginnen. Een goed verzorgde en luchtige vacht is ook makkelijker te onderhouden.

De Landseer heeft een halflange stokharige vacht. Dit wil zeggen dat de bovenvacht stugger is in vergelijking met de wollige ondervacht. De laag onderwol kan vrij dik en pluizig zijn. Nadeel van deze onderwol is dat het kan gaan klitten. Zorg er dan ook voor dat voor u de hond bijv. voor u hem gaat wassen vrij is van klitten. Deze klitten zullen door het wassen alleen maar erger worden en het is vrij pijnlijk ze te verwijderen. Het gebruik van kwalitatief goed gereedschap is aan te bevelen. Goedkoop gereedschap beschadigt vaak huid en haar. De kans dat beschadigt haar gaat klitten is ook groter. 

De hond kan staand of liggend verzorgt worden. Zorg ervoor dat als u uw hond op een tafel kamt hij/zij er niet vanaf kan springen of vallen.
* Begin bij een achtervoet te kammen en ga laagje voor laagje het hele been omhoog. Vergeet niet de binnenkant van het achterbeen mee te kammen. Doe hierna het andere been.
* Ga verder aan de onderkant van de buik en kam dit ook laagje voor laagje totdat u bij de rug bent. Doe hierna de andere zijde.
* Dan de voorpoten laagje voor laagje via de oksels naar de schouders. De oksels zijn heel gevoelig dus hier is voorzichtigheid geboden zeker omdat zich daar snel klitten vormen.
* Dan is de voorborst aan de beurt, wederom laagje voor laagje, en zo omhoog werken naar de hals/nek.
* Hierna nog van het puntje van de staart over de billen en de rug naar de kop. Het haar achter de oren niet vergeten. Hier vormen zich ook vaak klitten. Vergeet ook niet de snuit te kammen.Zoals reeds eerder gezegd kunnen de haren achter de oren snel klitten. Ook de beharing onder ellebogen en op de billen is gevoelig voor klitten. Behandel deze plekken bij elke borstelbeurt zorgvuldig met een kam met lange tanden. Mochten er toch klitten zijn ontstaan dan kunt u die het beste op de volgende manier verwijderen:
Pak het haar vlak boven de huid beet en pluis de klit voorzichtig uit. Hierna kunt u voorzichtig het haar gaan kammen. Begin bij de haarpunten en ga zo steeds een stukje dichter naar de huid toe. Op deze manier heeft de hond er het minste last van.

Ook de oren moeten regelmatig worden bijgehouden. U kunt de oren met een efileerschaar knippen of plukken. 
* Kam het haar goed door en kam het richting de neus. Het haar wat buiten de oorrand komt kunt u efileren of plukken.
* Kam daarna alle haren naar achteren en efileer of pluk dan ook daar de haren die buiten de oorrand komen.
* Kijk ook goed of beide oren gelijk zijn en knip het zeker niet te kort.

Voor de voeten geldt het volgende, ze moeten rond en gesloten zijn zonder flossen tussen de tenen. Om dit goed te krijgen is de werkwijze als volgt:

* Aan de onderzijde van de voet knipt u met een gewone schaar het haar gelijk met de voetzolen. Voel tevens of er geen klitten tussen de voetzolen zitten want dit kan flink gaan irriteren.
* Kam het haar tussen de tenen eenmalig omhoog en knip met de efileerschaar de haren weg. Let wel op dat je niet teveel weg knipt en er gleuven tussen de tenen ontstaan.
* Kam de beharing van het been naar beneden en knip het gelijk me de rand van de grote voetzool, zodat de haren de grond net niet raken.

In principe is het wassen van een Landseer niet nodig. Het zelfreinigend vermogen van de vacht is heel groot. Wel is het zo dat wassen de vacht in een goede conditie kan houden en soms ook huidproblemen voorkomt, mits je gebruik maakt van producten afgestemd op honden. Gebruik nooit producten voor mensen. Heel belangrijk is dat je een niet volledig uitgekamde vacht nooit mag wassen. Klitten die er dan al in zitten en overige losse haren gaan dan zo in elkaar zitten dat het bijna onmogelijk is om ze er nog uit te krijgen. Je gaat pas borstelen of kammen als de vacht helemaal droog is.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu